Neamțul a fost cuprins în lista celor 12 judeţe din România în care se va derula proiectul “STEM Volunteer Readers / “ORA SĂ ŞTIM” – la Biblioteca Județeană ”G.T. Kirileanu” Neamț și în 13 biblioteci publice din județul Neamț, în parteneriat cu Fundatia Progress România și cu sprijinul Fundației Deusche Telekom din Germania.

În data de 16 ianuarie 2019, la Biblioteca Judeteană ”G.T. Kirileanu” Neamț s-a desfășurat prima etapă de implementare a proiectului la nivelul județului Neamț, prin instruirea după un curs de bază a bibliotecarilor din bibliotecile publice partenere : Bîra, Borlești, Cordun, Crăcăoani, Dămuc, Gherăiești, Hangu, Răucești, Sagna, Tazlău, Tămășeni, Trifești, Zănești. Ca o primă etapă, formatorii asociaţi Fundației Progress au predat modalități de asociere ale cărților de copii cu tematica ŞTIM adecvată vârstei urmate de activități practice. Următorul pas va fi ca bibliotecarii să citească săptămânal copiilor cu vârste cuprinse între trei şi zece ani, din cărţile cu tematică ŞTIM. Pentru a îi ajuta în acest scop, bibliotecile au primit cutii de cărți gratuite, special selectate şi materiale dezvoltate de Fundația Progress ce oferă sugestii de activități.

Proiectul “STEM Volunteer Readers” a fost derulat în Germania cu un mare succes încă de la lansarea sa din 2015 si se bazeaza pe studii stiintifice care arata ca in special la varsta scolii primare abordarea subiectelor si intrebarilor legate de știintă, tehnologie, informatica si matematica (ȘTIM) au impact asupra modului in care copiii se exprima și a formarii abilitatilor lor de lectură, astfel încât lectura va fi abordată la un alt nivel pentru copiii cu varsta intre 3 si 10 ani. Activitatile vor avea la baza lecturi specifice, care sa genereze un interes fata de comunicarea verbala si alte forme de comunicare, deoarece copiii trebuie să identifice și să descrie fenomenele cercetate și să-și exprime gândurile și ideile.

Așadar incepand cu luna februarie vom organiza inca 2 grupe de lectura, pentru doua categorii de varsta si anume: 3-6 ani si 7-10 ani și vom citi carti cu teme “ȘTIM” adecvate varstei si vom continua cu activitati practice si distractive. Copii, vă așteptăm să veniți la bibliotecă, însoțiți de părinți sau bunici !

Imagini..